Grupa: |
NABÓR NA WOLNE STANOWISKA |
Nazwa pozycji: |
PREZENTACJA PODKARPACKICH POTRAW I OBRZĘDÓW BOŻONARODZENIOWYCH ZAKOŃCZONA |
Data publikacji: |
2009-01-09 |
18 grudnia 2008 roku w Wojewódzkim Domu Kultury w Rzeszowie odbyło się uroczyste otwarcie Gali Finałowej Prezentacji Podkarpackich Potraw i Obrzędów Bożonarodzeniowych zorganizowanej z inicjatywy Marszałka Województwa Podkarpackiego Zygmunta Cholewińskiego przy współpracy Wojewódzkiego Domu Kultury w Rzeszowie. W Finałowej Gali uczestniczyło 12 Kół Gospodyń Wiejskich i innych Organizacji z terenu Województwa Podkarpackiego, w tym Koło Gospodyń Wiejskich z Oparówki, Gminna Rada Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Strzyżów i Związek Emerytów i Rencistów z Połomi, wytypowanych do udziału w tejże Gali przez Starostę Strzyżowskiego – Pana Roberta Godka, na wniosek Marszałka Województwa Podkarpackiego.
Po pierwszym etapie konkursu, polegającym na wytypowaniu przez Starostwa Powiatowe maksymalnie trzech Kół Gospodyń wiejskich lub innych organizacji, Kapituła Konkursowa, powołana przez Marszałka Województwa Podkarpackiego na podstawie przesłanych kart zgłoszeń wytypowała finałową 12-stkę, wśród której znaleźli się przedstawiciele naszego powiatu. Warunkiem udziału Finalistów w Gali Finałowej było przesłanie nagrań obrzędów bądź też zwyczajów bożonarodzeniowych w wersji elektronicznej. Kapituła wyłoniła 4 najlepsze widowiska obrzędowe, które zostały zaprezentowane podczas Gali na Sali Widowiskowej Województwa Domu Kultury w Rzeszowie. Podczas gali Kapituła dokonała także oceny potraw bożonarodzeniowych, oceniając ich smak, estetykę podania, „tradycyjność” i oryginalność. Ocenie podlegał także dorobek w postaci: dyplomów, statuetek, kronik, zdjęć oraz rękodzieło związane z okresem bożonarodzeniowym. Koło Gospodyń Wiejskich z Oparówki, prezentując potrawy bożonarodzeniowe takie jak: zupę grzybową, pierogi z mąki gryczanej z kapustą i grzybami, gołąbki z ziemniaków, kulebiak z grzybami, kluski z makiem i miodem, kutię, karpia po żydowsku, kapustę z grochem, kompot z suszek a także ciasta: piernika, sernika i makowca oraz prezentując obrzęd bożonarodzeniowy „Chodzenie z kolędą”, werdyktem Kapituły otrzymało wyróżnienie, wraz z inną ósemką finalistów w „Prezentacji Podkarpackich Smaków i Obrzędów Bożonarodzeniowych”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Oparówce należy do najlepiej pracujących na terenie gminy Wiśniowa i w powiecie strzyżowskim, aktywnie uczestniczy we wszystkich działaniach w zakresie kultury oraz kulinarnego dziedzictwa, a zdobyte wyróżnienie jest już niepierwszym sukcesem tego bardzo zgranego, działającego już 65 lat zespołu.
[Oprac. Małgorzata Niemiec na podstawie informacji www.wrota.podkarpackie.pl]